torstaina, maaliskuuta 15, 2007

Tuija Brax ja Minerva Krohn: Helsingin Keskuspuistosta kansallinen kaupunkipuisto


Kansanedustaja Tuija Brax, www.tuijabrax.fi


Kansanedustajaehdokas Minerva Krohn, www.minervakrohn.netKansanedustaja Tuija Brax ja kansanedustajaehdokas Minerva Krohn pitivät yhteisen kyselytunnin Vanhalla ylioppilastalolla torstaina 15.3.2007. Tilaisuuden puheenjohtajana toimi entinen kansanedustaja, Elokuvasäätiön puheenjohtaja Irina Krohn.

Suomen Liikunta ja Urheilu ry:n hallituksen varapuheenjohtaja Tuija Brax on terveysliikunnan asiantuntija. Hyvänä esimerkkinä muuten suhteellisen rajallisesti liikkuville, etenkin ikäihmisille sopivasta terveysliikunnasta mainittakoon sauvakävely, jonka on kehittänyt pitkäaikainen Suomen ladun toiminnanjohtaja, myös eduskuntavaaliehdokkaana oleva Tuomo Jantunen.

http://www.jantunen.fi/

Lääkärinkadulta lähtee lumisina talvina hiihtolatu syvemmälle Keskuspuistoon, ja toisaalta se on myös portti pohjoisesta Helsingin keskustaan liikkuville arkikuntoilijoille, jota myös Ruskeasuolta eduskuntaan työmatkansa pyöräilevä hiihdon harrastaja Brax käyttää. Eduskunnan lakivaliokunnan puheenjohtajan asiantuntemuksella Tuija Brax totesi, että Maankäyttö - ja rakennuslaki mahdollistaa kansallisten kaupunkipuistojen perustamisen. Jos Helsingin Keskuspuisto toivon mukaan saa tämän statuksen, myös sen reuna-alueiden nakertaminen - erikseen mainiten Lääkärinkadun alueen - kävisi nykyistä vaikeammaksi.

Jos Brax edustaa ennaltaehkäisevää terveydenhuoltoa, ensimmäinen varakansanedustaja ja terveyskeskuslääkäri Minerva Krohn tietää ne seuraukset, joita ennaltaehkäisevän terveydenhuollon laiminlyömisellä on. Krohn oli Vihreän valtuustoryhmän puheenjohtajana ajamassa Helsingin Keskuspuistolle omaa osayleiskaavaa viimeisen yleiskaavan valmistelutyön yhteydessä. Kuitenkin Keskuspuisto jäi Kaupunkisuunnittelulautakunnan päätöksellä elokuussa 2006, jossa viitattiin kintaalla sille, että Lääkärinkadun alueella on jo puistoasemakaava, erikseen vahvistettavaksi Yleiskaavan reunamerkinnäksi. Yleiskaavan rajaus, jossa Lääkärinkadun alue oltiin "unohdettu" sisällyttää Keskuspuistoon, jäi näin voimaan kaupunkisuunnittelulautakunnan kokoomuslais- ja demarijäsenten yhden äänen enemmistön voimin.

Molemmat ehdokkaat olivat sitä mieltä, että jos Nuuksio on nyt pääkaupunkiseudun keskeisin läntinen virkistys- ja viheralue - mikä on tunnustettu antamalla sille kansallispuiston status - Sipoonkorven pitäisi pääkaupunkiseudun keskeisimpänä itäisenä virkistys- ja viheralueena saada myös kansallispuiston asema. Koska tiiviin kaupunkirakenteen tukeminen kuitenkin on ekologisesti ja inhimillisesti kestävää, myös Helsingin etelä-pohjoissuunnassa tärkein kaupunkimetsä Keskuspuisto pitäisi suojata tulevienkin sukupolvien virkistystä varten.

Muut Helsingin Keskuspuiston merkityksen ymmärtävät ja tunnustavat ehdokkaat löytyvät blogin edellisestä artikkelista.

Ei kommentteja: