torstaina, maaliskuuta 01, 2007

Lääkärinkadun alueen suunnittelun viivästymisen syy: GAVAGAI


Kaupunkisuunnitteluviraston virallinen tämänhetkinen tieto on, että Lääkärinkadun kaavasuunnitelma on viivästynyt, koska alueen luontoarvoista tehty konsulttityö on venähtänyt. Kaavasuunnitelma olisi määrä esitellä yleisölle ennen kesälomia, ja sitten se menisi kaupunkisuunnittelulautakunnan päätettäväksi vasta kesälomakauden jälkeen. Talojen sijoittelu alueella on vielä auki, toisin sanoen asemakaava ei vielä ole valmis. Lääkärinkadun alue on eräänlainen kaupunkivilla-talotyypin koelaboratorio, jolla on tarkoitus ilmeisesti kehittää kaupunkivilla-ajatusta. Tai siis ilmeisimmin ajatuksen käytännön sovelluksia, sillä ihmiset eivät yleensä asu ajatuksissa, vaan taloissa.

Mikä sitten on kaupunkivilla? Ainakin Norjassa "byvilla" on yleisesti käytetty termi, jolla viitataan sellaiseen talotyyppiin, jota meillä edustavat esimerkiksi Puu-Vallilan talot.

Virallisen tiedon lisäksi on olemassa epävirallista tietoa. Sitten on olemassa ainakin kahden eri intressin- puolesta ja vastaan - perusteella tulkittua tietoa, tai ainakin se, mitä halutaan tai katsotaan voitavan kertoa, on valikoitua omista arvo- ja intressilähtökohdista riippuen.

Objektiiviset tosiseikat voi tulkita hyvin monella tapaa; esimerkiksi sama kuvio, joka näyttää jänikseltä, voi toisinpäin käännettynä näyttää ankalta. Esimerkiksi se, että suunnitteluaikataulu viivästyy on tällainen objektiivinen tosiseikka. Syy, että suunnitelman taustamateriaalina oleva konsulttityö viivästyy, on toinen objektiivinen tosiseikka.

Jo useista mitä ilmeisimmin asioista varsin hyvin perillä olevasta, eri intressipiireihin kuuluvista lähteistä peräisin olevista kertomuksista on ollut mahdollista muodostaa sellainen käsitys, että se, että jokin asia tapahtuu jollakin tietyllä tavalla, jättää mahdolliset syyt avoimeksi, arvailujen ja olettamuksien varaan, tai ainakin siihen, mikä on ilmeistä, voidaan päätyä varsin montaa eri reittiä.
Se, että konsulttityö on viivästynyt, voi johtua esimerkiksi työn vaikeudesta. Johtuuko sitten työn vaikeus siitä, että työ halutaan tehdä poikkeuksellisen huolellisesti vai esimerkiksi siitä, että vaikeita päätöksiä halutaan välttää ennen eduskuntavaaleja, jäänee arvoitukseksi. Siitä, mistä emme voi tietää, voimme vain arvailla. Virkamiesten työmoraalia, halua tehdä työnsä mahdollisimman hyvin heille annetuissa puitteissa tuskin lienee syytä epäillä. Puitteet ovatkin sitten kokonaan toinen juttu.

Eräät kaavoituspoliitikot ovat syyttäneet Lääkärinkadun alueen kaavoittamista vastustavia kuntalaisia siitä, että he ratsastavat lehtonata-nimisellä keppihevosella, takertuen siihen kuin hukkuvat muiden lakisääteisten kellukkeiden puuttuessa löytyneeseen oljenkorteen. Näitä kaavoituspoliitikkoja voisi syyttää siitä, että he itse piiloutuvat lehtonadan taakse, käyttäen alueen luontoarvojen selvityksien kimuranttisuutta syynä paremman puutteessa.

Eräällä alkuperäiskansalla on hieman erityyppinen tapa luokitella eläimiin liittyviä näköhavaintoja kuin niin sanotuilla länsimaisilla kansoilla. Esimerkiksi eläin, jota he kutsuvat nimellä gavagai, voi meidän käsitejärjestelmässämme viitata vaikka kissaan tai yhtä hyvin jänikseen. Oli lehtonata sitten kissa tai jänis, keppihevonen tai oljenkorsi, voinemme turvallisesti olettaa, että Lääkärinkadun kaavan viivästymisen selitys on gavagai.

Kuva : Juha Jakonen

Ei kommentteja: