perjantaina, heinäkuuta 20, 2007

Vetoomukset Lääkärinkadun alueen puolesta Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunnalleLääkärinkadun alueen kaavoitussuunnitelma on valistuneen, sisäpiiritiedoilla vahvistetun veikkauksen mukaan menossa Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunnan käsiteltäväksi suhteellisen pian kesälomien jälkeen. Tätä kirjoitettaessa paras veikkaus on edelleenkin, että kaavoitussuunnitelma, jossa miltei 4 hehtaaria Keskuspuistoa oltaisiin muuttamassa rakennusalueeksi nk. kaupunkivilloiksi, olisi menossa SDP-Kokoomus -äänin 5-4 lävitse. Jos kaavasuunnitelma selviytyy lautakunnan vähemmän karttuisesta mutta varsin kurttuisesta kourasta, se menee vielä kaupunginhallitukseen, ja jos siellä saavuttaa ahneen enemmistön vähänäköisen suosion, se vielä etenee kaupunginvaltuustoon, jolla on lopullinen viisaus.

Hallussani on alkuperäinen versio siitä mapista, joka kopioineen kiersi siinä Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunnan kokouksessa (8.12.), jossa Lääkärinkadun alueen suunnitelma meni nykymuodossaan jatkokierrokselle. Koska oletan, että vetoomuksen kirjoittajat haluavat asialleen julkisuutta, eivät niinkään henkilöilleen, tulen julkaisemaan valikoidusti ja nimettömästi parhaita ja koskettavimpia vetoomuksia, ilman kirjoittajien nimeä, jotteivät he mahdollisesti joutuisi vaikeuksiin.

Vastuu vetoomuksien sisällöstä on tietenkin kirjoittajien, mutta asian tärkeys tehnee ymmärrettäväksi ajoittain suhteellisen kovatkin äänenpainot, jopa syytökset. Suurin osa ihmisistä on valistuneempia kuin luullaan, ja he tietävät, miten ainakin Helsingissä kaupunkisuunnittelukoneisto toimii.

Asiaan voi vielä vaikuttaa. Kaupunkisuunnittelulautakuntalaisille kannattaa soittaa, heitä kannattaa tavata ja heille voi lähettää sähköistä tai tavallista postia. Uusia vetoomuksia voi jättää myös tämän sivun kautta, kommentoimalla tätä vetoomusta, klikkaamalla "comments".

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Muutama asia on häirinyt koko prosessin ajan ja tässä muutama havainto:
1. Jos halutaan välttämättä rakentaa, niin miksei rakenneta Lääkärinkadun suuntaisesti eli vastapäätä Laakson sairaalaa? Siinä on valmis katu, selvästi ns. "joutomaata", parkkipaikkoja jne. Uusille taloille jäisi silti upeat näkymät pohjoiseen eli puistoon ja asunnoille voisi rätkäistä kunnolla hintaa.
2. Termeille hämätään. Puhutaan "kaupunkivilloista", josta tulee mieleen jokin todella varakkaan väen kaunis ja kevyt asumismuoto. Mutta Vanhankaupunginlahdella on myös näitä "villoja" ja kyllä ne ovat kerrostaloja! Joutavaa kikkailua, jolla yritetään peitellä selvää asiaa. Jos rakentavat, niin kertokoot suoraan että kerrostaloja tulee.
3. Helsinkiin rakennetaan nyt todella paljon eivätkä esim. Vuosaaren Aurinkolahden asunnot mene kunnolla kaupaksi. Samoin sataman siirron jäljiltä Sörnaisten ranta ja kalasataman alue muuttuvat paljon. Yksinkertainen kysymys: Miksi kaikki hyvät ja halutut alueet on rakennettava kiireesti kerralla? Eikö juuri näiden haluttujen alueiden kohdalla kannattaisi jarrutella ja suunnitella viimeisen päälle? Jos Helsinki haluaa uhrata puistonsa rakennuksille, niin ottaisi edes kunnon hinnan!
4. Puisto tosin kannattaisi hiukkasen kehittää, ainakin kulkuväyliä ja piknik-paikkoja kannattaisi lisätä. Tämä lisäisi nimenomaan virkistyskäyttöä ja samalla motivoisi suojelun. Esimerkkinä voisi pitää suurkaupunkien keskuspuistoja, jotka todella ovat kansalaisten olohuoneita. Mitä enemmän väkeä lääkärinkadun alueellakin kesäisin olisi, sitä parempi toki kaikille. Ei noin arvokasta aluetta kannata pelkästään koirien ulkoiluttamista varten säästää. Nykyinen leikkikenttä on hyvä esimerkki tehokkaasta käytöstä. Samoin latuja voisi talvisin lisätä niin, että lasten ja vanhusten "lähihiihto" onnistuisi nykyistä paremmin.

Anonyymi kirjoitti...

Käytä visualisointeja hyväksi: Google Earth on hyvä apuväline. Sateellikuvasta näkee selvästi, miten paras ja rehevin metsä on juuri siinä, mihin aiotaan rakentaa. Jotenkin hölmöläisen hommaa tämä kaavoitus. Ihmiset pitävät rehevistä puistoista, joissa on kauniita lehtipuita. Tässä niitä olisi ja kaupan päälle runsas lajisto. Sen rakennettavan alueen väkinäinen kaavoittaminen luode-kaakko -suuntaiseksi ei kyllä vastaa nykyisiä ja moderneja kaupunkisuunnitteluja oppeja. Ehkä päättäjien kannattaisi katsoa sateellikuvaa kartan rinnalla?