perjantaina, tammikuuta 19, 2007

Mielipidekirjoitus Hesarissa 13.10.2006


Lähiviheralueet elinehto vanhuksille


Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunnan niukka enemmistö (kok. ja sd.) haluaa asuntopulaan vedoten rakentaa varakkaille veronmaksajille satakunta kaupunkivilloiksi kutsuttua kerrostaloasuntoa Keskuspuiston lounaisnurkkaan, Lääkärinkadun ja pieneltä osin Mannerheimintien rajaamaan neljän hehtaarin puistoon.


Tämä alue on kuitenkin monelle helsinkiläiselle – ei vain lähiseudun asukkaille – suosittu ulkoilupaikka sekä lyhyin ja helpoin portti keskellä kaupunkia olevaan aitoon metsään.


Se on tärkeä niin aikuisille kuin lapsillekin, mutta eräille asukkaille sen merkitys voi olla ratkaiseva.


Yksi meistä ulkoiluttaa vapaaehtoisena vanhuksia asumispalvelukeskuksessa. Tämä kokemus on opettanut, että ulkoilumaaston on oltava lähellä, sillä kauas ei jakseta kävellä. Jos taas ulkoilu loppuu, täydellinen romahdus kunnossa tapahtuu uskomattoman nopeasti.


Kotonaan asuvat vanhukset joutuvat itse huolehtimaan ulkoilustaan. Jos siis ulkoilureitit siirtyvät vaikkapa vain 100-200 metriä kauemmaksi, saattaa tämäkin matka olla liikaa.


Yksinäiselle vanhukselle lähiluonnon eläimet ja kasvit voivat olla muistojen ohella harvoja kiinnekohtia elämään.


Eräs ”Ei enää palaakaan Keskuspuistosta”- vetoomuksen allekirjoittanut mummo sanoi, että jos häneltä nyt viedään Keskuspuisto, viedään ainoa elämässä jäljellä oleva ilonaihe.


Halu supistaa ulkoilualueita näin keskeisellä paikalla on sitäkin oudompi nyt, kun maamme huippuasiantuntijat yhä ponnekkaammin varoittavat liikunnan vähentymiseen liittyvistä sairauksista. Näiden ennustetut taloudelliset vaikutukset, inhimillisistä kärsimyksistä puhumattakaan, ovat aivan eri luokkaa kuin ”villoista” kaupungin kassaan kilahtavat kolikot.


Sekä Korkein hallinto-oikeus että Helsingin kaupunginvaltuusto ovat katsoneet Lääkärinkadun puistoalueen osaksi suojeltavaa Keskuspuistoa. Tätä ei kuitenkaan kerrottu valtuutetuille aluetta koskevassa selosteessa käsiteltäessä vuoden 2002 yleiskaavaa, jossa alue on merkitty rakennusmaaksi.


Yleiskaava on kuitenkin vain ohjeellinen eikä sinänsä velvoita rakentamaan. Asukkaat ehtinevät kiirettä pitämällä vielä vaikuttaa edustajiinsa.


Anna-Leena Hyvärinen

Jussi Vapaasalo

Michael Perukangas

Helsinki
Kuva: Juha Jakonen (Hesarissa julkaistussa mielipidekirjoituksessa oli toinen kuva)

Ei kommentteja: