perjantaina, joulukuuta 09, 2005

Lehdistotiedote 8.12.2005

LEHDISTÖTIEDOTE

Spontaanisti syntynyt kansalaisliike Ei enää palaakaan Keskuspuistosta pyysi torstaina Helsingin kaupunkisuunnittelulautakuntaa luopumaan aikeista rakentaa 100-300 ns. kaupunkivilla-asuntoa ja 120-150 autopaikkaa aidattavalle ns. Lääkärinkadun alueelle Keskuspuiston lounaiskulmaan. Puistoon aiotaan rakentaa kovan rahan kerrostaloja.

Puheenjohtaja Maija Anttila (sd.)kielsi delegaation pääsyn lautakunnan puheille ja kehotti toimittamaan vetoomuksen vahtimestarille. Vihreiden, keskustan ja vasemmistoliiton lautakuntajäsenet ottivat sen kuitenkin vastaan kadulla ja toimittivat muille jäsenille.

Käsiteltävä asia, Lääkärinkadun pohjoispuolen suunnitteluperiaatteet, jäi kuitenkin pöydälle ja tulee uudelleen esille ensi torstaina.

Rakennushankkeesta tiedotettiin syyskuussa vain viiden lähitalon ilmoitustauluilla, mutta Keskuspuiston nakertamista ryhtyi nopeasti vastustamaan joukko asukkaita laajalta alueelta. Sateisessa Keskuspuiston suojelutapahtumassa 6. marraskuuta 489 henkilöäistä allekirjoitti
vetoomuksen puiston säilyttämiseksi. Tähän mennessä vetoomuksen on allekirjoittanut noin 2500 helsinkiläistä ihmistä eri puolilta kaupunkia.

Lautakunnalle esiteltiin vetoomuksen ja allekirjoitusten lisäksi lokakuun tilaisuudesta tehty DVD-levy sekä lasten kirjoituksia ja piirustuksia puiston puolesta.

Vetoomuksen luovuttajat tyrmäävät täysin epärealistisina vakuuttelut, joiden mukaan lain suojelema Helsingin ainoa lehtonataesiintymä selviäisi rakentamisesta esim. alueellisilla suojajärjestelyilla tai supistuksilla. Samoin he kiistävät vakuuttelut, joiden mukaan aidattava kerrostaloalue ei vähentäisi helsinkiläisten liikunta- ja virkistysmahdollisuuksia tällä
vilkkaassa ulkoilu-, työmatkapyöräily- ja pulkkamäkikäytössä olevalla alueella, siis uusien talojen pihapiirissä.

Alueelle on yritetty rakentaa jo vuodesta 1968, mutta Korkein hallinto-oikeus tyrmäsi aikeet vuonna 1973 viitaten Keskuspuiston merkitykseen virkistyskäytön ja ympäristönsuojelun kannalta. Vuonna 1981 kaupunginvaltuusto hyväksyi tarkan tutkinnan jälkeen rakentamisen estävän asemakaavan vedoten puistoalueen tarpeellisuuteen ja rajautumiseen muuhun
maankäyttöön. Sisäministeriö vahvisti kaavapäätöksen.

Nyt tämä puistoasemakaava halutaan siis kumota, vaikka kaupunginvaltuusto edellytti yleiskaavakeskustelussa vuonna 2003 äänin 48-5, ettei Keskuspuiston kokoa piennenetä eikä alueelle rakenneta nykyistä enemmän.

Helsinki-Seura ja Helsingin kaupunkisuunnitteluseura kiistivät marraskuussa 2005 virallisten pöytäkirjojen nojalla väitteet, ettei kyseinen alue kuulu Keskuspuistoon ja että sinne voi siksi rakentaa. Seurojen mukaan sekä KHO että kaupunginvaltuusto ovat todenneet yksiselitteisesti, että alue on osa Keskuspuistoa.

UKK-instituutin johtaja Mikael Fogelholm ja Peijaksen sairaalan ylilääkäri Pertti Mustajoki - molemmat Suomen johtavia terveysasiantuntijoita - varoittavat vähääkään vaikeuttamasta arkiliikuntaa tällä neljän hehtaarin puistoalueella. He viittaavat alueen haavoittuvaan sijaintiin
Mannerheimintien lähellä, väestön ikääntymiseen ja uhkaavaan mm. liikunnan vähenemisestä johtuvaan inhimilliseen ja taloudelliseen terveysaikapommiin, johon kukin voi itse vaikuttaa, jos siihen annetaan mahdollisuus.

Jussi Vapaasalo
Michael Perukangas

Taustatietoja ja kannanottoja: www.keskuspuisto.blogspot.com
Yhteyshenkilö Michael Perukangas, mperukan@welho.com, puh. 040-748 1437.

Ei kommentteja: