tiistaina, toukokuuta 15, 2007

Terveysliikunnan teemavuoden kunniaksi Keskuspuiston peijaiset?


Helsingin kaupungin liikuntavirasto on julistanut kuluvan vuoden 2007 terveysliikunnan teemavuodeksi. Teemavuoden tavoitteena on "ylläpitää ja edistää kaupunkilaisten terveyttä ja hyvinvointia". Ehkä Helsingin kaupungin virastoissa ei tiedetä, mitä toisissa virastoissa tapahtuu, jos kerran kaupunkisuunnitteluvirasto on kaavoittamassa Helsingin merkittävintä virkistyskäytössä olevaa viheraluetta, Keskuspuistoa, vaikka teemavuotta ovatkin olleet yhdessä suunnittelemassa liikuntaviraston lisäksi Helsingin kaupungin terveyskeskus ja sosiaalivirasto. Onko kaavoitus siis omalakinen saareke, villiä länttä, täysin piittaamaton sektori?
Ainoa johtopäätös, johon on mahdollista tulla, on se, että syy virastojen väliseen nokitteluun tai ainakin dialogisuuden puuttumiseen lienee yksikkökohtainen tulosbudjetointi. Mitä tämä tarkoittaa? Ne, jotka ovat pelanneet "maata", tietänevät tilanteen.
Maan säännöt ovat lyhyesti seuraavat:
Peliin osallistuu kaksi pelaajaa, joilla molemmilla on keppi. Pelaajat seisovat omistamansa maatilkun päällä, ja maatilkku on pelin alussa juuri sen kokoinen että siinä mahtuu seisomaan. Pelaajat koettavat hajottaa toisen maatilkun heittämällä sitä kepillä, ja jos keppi osuu maa-alueen sisään, vastapuolen maa-alueeksi jää suurempi kepin jakamista maatilkun osista. Vastaavasti pelaaja voi itse vallata maata torjumalla jalallaan vastustajan kepin hyökkäykset, ja jos keppi torjutaan jalalla esimerkiksi 50 jalanmitan päähän, oma maatilkku kasvaa tuon 50 jalanmitan verran, ja maata voi laajentaa haluamallaan tavalla.
Pelimetafora kuvannee virastojen toimintaa. Toinen yrittää hajottaa caterpillariksikin
kutsutulla"kepillä" toisen puistoja, ja toinen taas torjua caterpillarin jaloillaan.

Keskuspuiston pilkkominen - kepillä tai kauhakuormaajalla - on hyvin ristiriitainen teko terveysliikunnan edistämistavoitteiden kannalta. Alta voi klikata, mitä asiasta sanovat Suomen merkittävimmät terveysliikunnan asiantuntijat, dosentit Pertti Mustajoki ja Mikael Fogelholm:

Lisätietoja terveysliikunnan teemavuodesta saa klikkaamalla otsikkoa.


Ei kommentteja: