torstaina, toukokuuta 22, 2008

Länsi-Helsingin vihreiden ulkoilmatapahtuma ti 27.5.


Länsi-Helsingin Vihreät valmistautuvat kunnallisvaaleihin kutsumalla juuri sinut mukaan puistotapahtumaan ti 27.5 Ruskeasuon Ratsaspuistoon alkaen kello 18. Paikalla tapaat oikeusministeri Tuija Braxin ja muita länsihelsinkiläisiä kunnallisvaaliehdokkaita. Luvassa on yhdessä oloa, ulkopelejä, keskustelua ja kuulostelua. Mikä asia sinua hiertää Helsingin politiikassa? Minkä asian haluaisit muuttaa? Mitä toiveita sinulla länsihelsinkiläisenä on paikallisten asioiden esilletuomiseksi. Olemme Ratsaspuistossa sinun kysymyksiäsi varten. Tule rohkeasti mukaan!

Lisätietoja:

Lisätietoja: www.lahevi.net
Vesa Virri, pj
p. 040-7441842

Hanna-Kaisa Lähde, tiedottaja
p. 044-9161900

perjantaina, toukokuuta 09, 2008

Palokärki Laaksossa


Pyöräillessäni eilen, 8.5. pohjoisesta Keskuspuiston läpi Lääkärinkadun suuntaan, kuulin hevosaitauksesta etelälounaaseen sijaitsevan jyrkän ylämäen jälkeen jatkuvan ulkoilutien varrelta nakutusta. Palokärki! Arvokas veijari ei tahtonut antautua kuvattavaksi maksutta, ja koetti paeta kamera-ampujaa vaihtamalla puuta taajaan.

Kaupunkiekologi Kaarina Heikkosen ja Luonto-Liiton metsävastaava Risto Mustosen mukaan erityisesti käkilinnuille pystylahopuut ovat elinehto. Rakennusviraston tuleekin jättää niille riittävästi lahopuita, eikä siivota niitä kaikkia metsänhoidon nimissä.

keskiviikkona, toukokuuta 07, 2008

Metsien ja puistojen hallinnointi erotettava


Kuvassa yllä on kaupunkimetsien virkistyskäyttöarvoa edustamassa pururata ja alla itseisarvoista merkitystä kaupunkiluontona. Tai siis oli, ennen kuin vanhanaikainen tulkinta käyttöarvosta hakkuupuureservinä jyräsi luontoarvot alleen. Kuva Pirkkolasta.

Suurin osa pääkaupunkiseudun metsistä on kaavaspekulaatio-alueita, jotka ovat ikään kuin ”jääneet” rakentamatta tai ”unohtuneet” rakentaa tai käyttää muuten tehokkaammin kuin vain ”olla” maankäytön jakojäännöksiä, valkoisia laikkuja, joiden tehokkuus on nolla. Näin viheralueiden merkitys ja status usein tulkitaan: ikään kuin ulkoilu ja hyötyliikunta ei olisi käyttöä.

Kaupunkimetsien hallinnointi, käytöstä vastaaminen ja hoito kuuluvat kaupunkien rakennus- tai tekniselle toimelle, koska ne alun perin ymmärrettiin kaupunkien polttopuuvarastoina. Nyt polttopuuta ei kuitenkaan enää tarvita.

Koska kaupunkimetsien nykyinen käyttöarvo perustuu niiden virkistysmerkitykseen ja itseisarvo palautuu edellisen lisäksi viime kädessä luonnonarvoihin, niiden hallinnoinnin voisi siirtää rakennus- ja teknisen toimen alta ympäristö- ja liikuntatoimelle siten, että liikuntatoimi käsittelisi metsien virkistyskäyttöä ja ympäristötoimi hallinnoisi niitä luontoarvoja sisältävinä viheralueina.

Koska Helsingin Keskuspuisto on oikeastaan sekä puisto että metsää, ehkä tulisi perustaa viheraluetoimisto, joka ei käsittelisi metsiä talousmetsänhoidon periaatteilla, vaan kaupunkimetsien nykymerkityksen virkistys- ja viheralueina sisäistäen. Puistojen hallinnoinnin voisi jättää edelleenkin rakennusvirastolle, sikäli kun on kysymys rakennetuista puistoista.

Innoittajina ylläolevassa ovat toimineet Keijo Savola ja Ismo Tuormaa.