perjantaina, tammikuuta 19, 2007

Mielipidekirjoitus Hesarissa 13.10.2006


Lähiviheralueet elinehto vanhuksille


Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunnan niukka enemmistö (kok. ja sd.) haluaa asuntopulaan vedoten rakentaa varakkaille veronmaksajille satakunta kaupunkivilloiksi kutsuttua kerrostaloasuntoa Keskuspuiston lounaisnurkkaan, Lääkärinkadun ja pieneltä osin Mannerheimintien rajaamaan neljän hehtaarin puistoon.


Tämä alue on kuitenkin monelle helsinkiläiselle – ei vain lähiseudun asukkaille – suosittu ulkoilupaikka sekä lyhyin ja helpoin portti keskellä kaupunkia olevaan aitoon metsään.


Se on tärkeä niin aikuisille kuin lapsillekin, mutta eräille asukkaille sen merkitys voi olla ratkaiseva.


Yksi meistä ulkoiluttaa vapaaehtoisena vanhuksia asumispalvelukeskuksessa. Tämä kokemus on opettanut, että ulkoilumaaston on oltava lähellä, sillä kauas ei jakseta kävellä. Jos taas ulkoilu loppuu, täydellinen romahdus kunnossa tapahtuu uskomattoman nopeasti.


Kotonaan asuvat vanhukset joutuvat itse huolehtimaan ulkoilustaan. Jos siis ulkoilureitit siirtyvät vaikkapa vain 100-200 metriä kauemmaksi, saattaa tämäkin matka olla liikaa.


Yksinäiselle vanhukselle lähiluonnon eläimet ja kasvit voivat olla muistojen ohella harvoja kiinnekohtia elämään.


Eräs ”Ei enää palaakaan Keskuspuistosta”- vetoomuksen allekirjoittanut mummo sanoi, että jos häneltä nyt viedään Keskuspuisto, viedään ainoa elämässä jäljellä oleva ilonaihe.


Halu supistaa ulkoilualueita näin keskeisellä paikalla on sitäkin oudompi nyt, kun maamme huippuasiantuntijat yhä ponnekkaammin varoittavat liikunnan vähentymiseen liittyvistä sairauksista. Näiden ennustetut taloudelliset vaikutukset, inhimillisistä kärsimyksistä puhumattakaan, ovat aivan eri luokkaa kuin ”villoista” kaupungin kassaan kilahtavat kolikot.


Sekä Korkein hallinto-oikeus että Helsingin kaupunginvaltuusto ovat katsoneet Lääkärinkadun puistoalueen osaksi suojeltavaa Keskuspuistoa. Tätä ei kuitenkaan kerrottu valtuutetuille aluetta koskevassa selosteessa käsiteltäessä vuoden 2002 yleiskaavaa, jossa alue on merkitty rakennusmaaksi.


Yleiskaava on kuitenkin vain ohjeellinen eikä sinänsä velvoita rakentamaan. Asukkaat ehtinevät kiirettä pitämällä vielä vaikuttaa edustajiinsa.


Anna-Leena Hyvärinen

Jussi Vapaasalo

Michael Perukangas

Helsinki
Kuva: Juha Jakonen (Hesarissa julkaistussa mielipidekirjoituksessa oli toinen kuva)

keskiviikkona, tammikuuta 17, 2007

maanantaina, tammikuuta 15, 2007

Etsitään Keskuspuiston käyttäjiä haastateltavaksi tutkimukseen


Tutkija Hille Koskela sekä valaistussuunnittelijat Tülay Schakir ja Heli Nikunen toteuttavat Rakennusviraston rahoittamana designia ja tutkimusta yhdistävää hanketta, jossa pyritään kehittämään turvallisuuden tunnetta edistävää puistovalaistusta. Hanke toteutetaan kahdessa Helsingin puistossa: Alppipuistossa ja Keskuspuistossa välillä Pasila–Ruskeasuo kulkevalla reitillä. Tutkimuksen lähtökohtana on selvittää pelon ja turvattomuuden tunteen merkitystä puisto– tai ulkoilualueiden käyttäjille, sekä mahdollisuuksia vähentää sitä valaistuksen avulla.


Projekti on tutkimuksellinen tuotekehityshanke, jonka päämääränä on luoda pelon tunteen vähentämiseen tähtäävä valaistustapa tai –suositus. Etsimme nyt Keskuspuistossa ulkoilevia tai muuten puistoa käyttäviä eri ikäisiä kaupunkilaisia haastateltavaksi tutkimukseen. Osana haastattelua kävellään Pasila–Ruskeasuo välillä kulkeva reitti Keskuspuistossa, johon uusi valaistus on tulossa. Ennen tätä haastateltavan kanssa keskustellaan sisätiloissa, erikseen sovitussa paikassa (esim. kahvila). Yhteen haastatteluun kuluu aikaa 1-2 tuntia. Haastattelut toteutetaan kaksiosaisena: ensimmäinen haastattelukierros toteutetaan ennen uuden valaistuksen asentamista alueelle tammikuun ja helmikuun 2007 aikana. Haastattelujen toinen kierros toteutetaan vuoden 2008 alussa, kun uusi valaistus on ollut paikalla jonkin aikaa. Olisi toivottavaa, että samat ihmiset pystyisivät tällöin tulemaan haastatteluun uudestaan kertomaan mielipiteensä valaistuksesta. Lähde mukaan luomaan turvallisempaa puistoympäristöä ja kehittämään puistojen valaistusta. Ota yhteyttä, niin sovitaan haastatteluaika. Kiitämme avusta jo etukäteen!


Tutkimusavustajat

Johanna Vakkuri, johanna.vakkuri@helsinki.fi puh. 040 524 0120

Kuva: Juha Jakonen

Kotiseutuliiton kysely kaavoitukseen osallistumisesta


Suomen Kotiseutuliitto kerää kokemuksia kaavoitukseen osallistumisesta. Kyselylomake löytyy klikkaamalla otsikon linkkiä.

Osa Keskuspuisto-ständistä viime syksyisessä Kaupunkimetsäliikkeen näyttelyssä Stoassa. Kuva: Toni Amnell

perjantaina, tammikuuta 12, 2007

Lääkärinkadun alueen suunnittelun tilannekatsaus


Viimeisimmän tiedon mukaan Kaupunkisuunnitteluviraston tavoiteaikataulu kaavaluonnoksen esittelylle on huhtikuu. Ensin kaavaluonnos on esillä yleisön kommentteja varten, ja sitten sen olisi määrä tämänhetkisen tavoiteaikataulun mukaan mennä Kaupunkisuunnittelulautakunnan käsiteltäväksi toukokuun tienoilla.

Kuva: Juha Jakonen

maanantaina, tammikuuta 08, 2007

Jouluhiljentyminen Keskuspuistossa 21.12.2006

Julkaistu Töölöläisessä 5.1.2007. Kuvia tapahtumasta seurannee myöhemmin.

Metsän jouluhiljentyminen Laaksossa 21.12.

Jo toisena perättäisenä vuotena joulun alla järjestetty Metsän jouluhiljentyminen keräsi noin sata eri-ikäistä ihmistä kesken heidän joulunaluskiireidensä keskiviikkona 21.12. kello 18 Laaksossa, Lääkärinkadun alueella Keskuspuistossa. Tilaisuuden järjestivät Ei enää palaakaan Keskuspuistosta! -kansalaisliike yhdessä alueen puistona säilyttämisen puolesta äskettäin kannanoton julkistaneen Meilahden seurakunnan kanssa. Ilman asialle kaikkensa antanutta runsaslukuista talkooväkeä tämä tilaisuus, jossa virittäydytään joulun tunnelmaan luonnon keskellä helsinkiläisille rakkaassa Keskuspuistossa, ei olisi onnistunut. Paikalle löytämistä helpottamaan ja paikkaa koristamaan Lääkärinkadun pohjoispuoleiset kalliot oltiin koristeltu kynttilöin. Kirpeässä pikkupakkasessa lämmikettä antoivat talkoovoimin tarjoillut kuuma mehu ja piparkakut.

Ensin tervetuliaissanat Urheilukadun päästä lähtevän ulkoilutien varteen kokoontuneelle juhlaväelle lausui Keskuspuiston pohjoisreunalta Kannelmäestä tullut Michael Perukangas, ja sitten Kannelkuoron kaksi kvartettia esitti trumpetti- ja pasuunasäestyksellä Jean Sibeliuksen En etsi valtaa loistoa. Sitten paikalle kokoontuneita muistettiin Helsingin Keskuspuiston isän, kaupunginarkkitehti Bertel Jungin kaukonäköisistä sanoista olla koskaan käyttämättä Keskuspuistoa muuhun kuin puisto- ja virkistystarkoituksiin. Tämän jälkeen Kannelkuoron mies- ja naiskvartetit esittivät vielä yhteen ääneen laulun Joulupuu on rakennettu.

Kannelkuoron ensimmäisen osuuden jälkeen Meilahden seurakunnan kirkkoherra Hannu Ronimus muistutti kaikkia joulunviettoansa aloittavia siitä, että luonto on meille annettu, ja sellaisena arvokas ja säilyttämisen arvoinen asia, olivatpa kyseessä sitten Getsemanen niityt tai Keskuspuiston kallioiset metsät. Laakso-Meilahti-seutu on jo nyt niin paljon ihmisen merkitsemä, että olisi toivottavaa jättää jälkipolvien ihasteltavaksi edes tämä osanen Keskuspuistoa. Soisi myös tulevien helsinkiläisten elinoloista niin liikuttavan huolestuneiden kaavoituspoliitikkojen ymmärtävän luonnon annetun myös kaupunkilaishmisen ihailtavaksi ja nautittavaksi, heidän niin fyysistä kuin henkistäkin latautumistaankin varten. Hannu Ronimuksen puheen jälkeen Kannelkuoro esitti vielä trumpetin ja pasuunan ansiokkaasti säestämänä Suomalaisen rukouksen. Lopulta kuoron kanssa yhteislauluun yhtyi koko juhlaväki, laulaen Maa on niin kaunis.

Toivottavasti samalla paikalla voidaan virittäytyä joulun tunnelmaan jatkossakin!

Michael Perukangas